current views are: 1

20 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση17:32

Λύση για τις τράπεζες ψάχνει το Υπουργικό – Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων

Διάταγμα το οποίο αφορά στην επαναλειτουργία των τραπεζών εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Δημοσίευση 17:32’
αρθρο-newpost

Διάταγμα το οποίο αφορά στην επαναλειτουργία των τραπεζών εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Διάταγμα το οποίο αφορά στην επαναλειτουργία των τραπεζών εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές αύριο και μεθαύριο. Ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά λύση που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όσο το δυνατό γρηγορότερα.

 

Σε δηλώσεις του έξω από το προεδρικό μέγαρο λίγο μετά τις 7 το βράδυ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να σώσουμε την χώρα μας. Οι στιγμές είναι δύσκολες, θεωρώ και πιστεύω πως αυτή η ηγεσία αυτού του τόπου έστω και την υστάτη θα πάρει τις σημαντικές αποφάσεις και θα σώσουμε τα παιδιά μας. Θελω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Απόψε δεν θα κοιμηθούμε θα βρούμε λύση. Δεν έχουμε μπροστά μας ούτε μέρες ούτε εβδομάδες» τόνισε.  

 

Στο τραπέζι παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νεοφύτου το κούρεμα των καταθέσεων.

 

Ενώπιον του υπουργικού τάχθηκαν και το Σχέδιο Β’ με τα δύο νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό τεχνοκρατική μελέτη. Τα νομοσχέδια καταρτίζονται ακόμα στην Κεντρική Τράπεζα, με τη συμβολή ακόμη και ιδιωτιών, και στην συνέχεια θα πάρουν το δρόμο της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.  

 

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις επαφές του ιδίου αλλά και τους σχεδιασμούς τους. 

 

Σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Ευδόκιμος Ξενοφώντος, ο οποίος παρευρίσκεται στο υπουργικό, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο να αγγίξει η τράπεζα τα λεφτά των ξένων. «Είναι απαράδεκτο να αγγίξουμε τα λεφτά των ξένων καταθετών» είπε και εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να κάνουμε κούρεμα, με διασφαλίσεις, στα δικά μας, αλλά να μην δώσουμε την εικόνα στους ξένους ότι θα πάρουμε τα λεφτά τους και δεν θα υπάρξει εκροή».

 

Νωρίτερα, στο κοινοβούλιο εκτυλίχθηκε ένα ακόμη θρίλερ, με την τρόικα να απορρίπτει συνεχώς τη μία μετά την άλλη της προτάσης που της καταθέτει η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Ενώ αρχικά αναμένονταν να συνέλθει εκτάκτως, η Ολομέλεια της Βουλής στις 6:30 το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσει δύο νομοσχέδια, τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε γιατί δεν είναι έτοιμα τα εν λόγω νομοσχέδια.

 

Όσον αφορά στα δύο νομοσχέδια, το ένα αφορά τη δημιουργία «κακής» τράπεζας ενώ θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα περιορισμού της διαφυγής των καταθέσεων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

 

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην έκδοση κρατικών ομολόγων. Ωστόσο τέτοια κίνηση συνεπάγεται με αύξηση του δημόσιου χρέους και για αυτό εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου μέσω της οποίας θα εκδοθούν τα ομόλογα για να μην επιβαρυνθεί το κράτος. Τα ομόλογα θα συνδέονται είτε με ακίνητα είτε με το ΦΑ. Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.

 

Νωρίτερα το κλιμάκιο της τρόικας παρουσίασε στη Βουλή στους αξιωματούχους των κοινοβουλευτικών κομμάτων τις προτάσεις της. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από την πλευρά της τρόικας ούτε από τους βουλευτές. 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Ολάντ

 

Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση απο το Προεδρικό Μέγαρο η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β και ζήτησε τη στήριξη του γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δις με ίδιους πόρους. 

 

Διαρκείς συσκέψεις από νωρίς το πρωί

 

Νωρίτερα, το «σχέδιο Β» συζητήθηκε και επίσημα στη Κύπρο, όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί, έχουν καταλήξει σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η θέση αυτή θα τεθεί σε συζήτηση στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει το «Σχέδιο Β» ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.

 

Δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η Λευκωσία οφείλει να βρει μία εναλλακτική λύση προκειμένου να καλύψει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλούσε από το εν λόγω μέτρο.

 

Τα 5,8 δισ. αποτελούν μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Λευκωσία προκειμένου να συμπληρωθεί το πλήρες πακέτο διάσωσης που χρειάζεται, ύψους 17 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα προέλθουν από δάνεια που θα της παραχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητικό το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.

 

Συνάντηση Αναστασιάδη με την τρόικα

 

Χωρίς επίσημες δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την τρόικα, όπου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν κατατέθηκε  πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σχέδιο διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ.

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση το κλιμάκιο της τρόικας μετέβη στην κυπριακή Βουλή για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

 

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει έναν κώδικα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναχρηματοδότησης του ρωσικού δανείου, αλλά και συνεισφοράς των κυπρίων πολιτών.

 

 

Έτοιμo να συνεδριάσει το Eurogroup αν υπάρξει κυπριακή πρόταση

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

 

«Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα», δήλωσε η πηγή αυτή. 

 

«Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις”, πρόσθεσε. Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των “ανεύθυνων” λύσεων. “Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα», η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τα εναλλακτικά σενάρια

 

Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια:

 

Το πρώτο σενάριο:

 

1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup

2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)

3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας. 

4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA

5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουμε χρηματοπιστωτικό κέντρο

 

Το δεύτερο σενάριο:

 

1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ. 

2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.

3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.


σχετικα αρθρα