Άνοιξε η εισοδηματική ψαλίδα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους στην Ισπανία κατά 30% διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε η καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

 

Το εισόδημα του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού της Ισπανίας μειώνεται με ρυθμό 5% σε ετήσια βάση από το 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης. Πλέον, οι πλουσιότεροι Ισπανοί έχουν εισόδημα επταπλάσιο από το μέσο εισόδημα στη χώρα.

 

Περίπου το 21% των Ισπανών ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας ή με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της οργάνωσης.

 

Ο ορισμός της ανέχειας δεν βασίζεται μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως το χρονικό διάστημα που κάποιος ή κάποια αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας.

 

Το εισοδηματικό χάσμα στην Ισπανία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ίδια οργάνωση.

 

Η Caritas αποδίδει την αύξηση της φτώχειας στην ανεργία —στο 26% σήμερα—, την μείωση των μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τις αυξήσεις των φόρων.

 

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,4% το 2012 και δεν αναμένεται να αναπτυχθεί ξανά πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

 

«Η ταχεία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας αποκαλύπτει μια κοινωνία χωρίς συνοχή» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, Σεμπάστιαν Μόρα.