Χιλιάδες πολίτες θα λάβουν «λυπητερή» με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις, καθώς έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011, αλλά δεν κατάφεραν τελικά να καλύψουν τις αδικαιολόγητες καταθέσεις με εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία.
Πιο συγκεκριμένα, 13.701 πολίτες ή το 55% ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της εφορίας και υπέβαλαν συμπληρωματικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους
 
Σύμφωνα με το Έθνος, η αρχή θα γίνει με 2.500 άτομα τα οποία δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών.

Χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έκλεισε την ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις οι 24.710 καταθέτες του εξωτερικού, στους οποίους εστάλησαν ειδοποιητήρια προκειμένου να δικαιολογήσουν τις διαφορές που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τα ποσά των εμβασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τα εξής:
  • 13.701 φορολογούμενοι, ή το 55%, ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία είτε αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα, είτε δικαιολογώντας τις διαφορές με κέρδη από μετοχές, τόκους καταθέσεων, κληρονομιές ή ακόμα και δωρεές από λίστες γάμου. Ακόμα, ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι δικαιολογούν και πόσοι όχι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για το ύψος των φόρων που μπορεί τελικά να εισπραχθεί. Σημειώνεται ότι για τους 24.710 φορολογουμένους διαπιστώθηκε ότι κεφάλαια που μετέφεραν στο εξωτερικό είναι υψηλότερα κατά 7 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα που δήλωσαν. Την επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν και τη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων αναλαμβάνουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
  • 8.500, περίπου, επιστολές γύρισαν πίσω χωρίς αποδέκτη, με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου να εξηγεί ότι «είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, είτε για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν αποβιώσει». Για τις 8.500 υποθέσεις θα γίνει έρευνα και θα αναζητηθούν οι συνυπόχρεοι.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι φάκελοι 2.500 φορολογουμένων οι οποίοι, ενώ έλαβαν την επιστολή της ΓΓΠΣ, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών. Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμάται ότι έχουν ζητήσει «προσωπική» παράταση, πέραν της 20ής Μαρτίου, από τον προϊστάμενο της Εφορίας τους, δυνατότητα που είχε παρασχεθεί με σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε όσους φορολογουμένους χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.