Σκληρή στάση σκοπεύει να τηρήσει το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία και είναι έτοιμο να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να έρθουν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt».


Αν η Κύπρος δεν δώσει την απαραίτητη συνεισφορά στο πακέτο διάσωσης, δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανία πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει την χρεοκοπία και επομένως να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.

«Δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο», επισημαίνει η «Handelsblatt» και προσθέτει ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup, υπάρχουν φόβοι ότι, αν το Βερολίνο χαλαρώσει τους όρους διάσωσης, τότε και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χαλάρωναν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

Τη σκληρή γραμμή επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδηνοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη προσέφερε στην Κύπρο ένα «πραγματικά αποδεκτό» πακέτο σωτηρίας και προσθέτει ότι «μετά την απόρριψή του από την Βουλή, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι δεν γίνεται οι Κύπριοι να θέλουν να υποβληθούν σε θυσίες μόνο οι άλλες χώρες, αλλά να μην θέλουν να συμβάλουν οι ίδιοι στην λύση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει μόνοι τους. «Η Ελλάδα ήταν, σε αντίθεση προς την Κύπρο, διατεθειμένη να αναλάβει εντελώς διαφορετικό φορτίο, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον σωστό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ.