Σε αρνητικό έδαφος άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Κύπρο έχουν επισκιάσει τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει το πρόγραμμα κινήτρων.

Η κυπριακή κρίση εξακολουθεί να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση του νησιού προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος προτείνοντας εναλλακτικές προτάσεις στην τρόικα.

Στις 10.15 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,14% στις 1.197,19 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100^FTSE-0,54% σημείωνε πτώση 0,21% στις 6.419,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,34% κατέγραφε απώλειες 0,50% στις 3.810,57 μονάδες και ο DAX ^GDAXI-0,09% στη Φρανκφούρτη διαμορφωνόταν στις 7.989,53 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,16%.

«Πιστεύω ότι [η Κύπρος] είναι απλώς ένα πρόσκομμα και τίποτα περισσότερο. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται να σταματήσει την αγορά και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι θα πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις», σχολιάζει στο Reuters ο Τέρι Τόρισον, διευθύνων σύμβουλος της McLaren Securities. «Προσωπικά πιστεύω ότι στοιχεία όπως αυτά της Κίνας είναι πολύ πιο σημαντικά».

Τον τρέχοντα μήνα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου, καθώς η παραγωγή και οι παραγγελίες ανακάμπτουν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των HSBC Holdings και Markit Economics που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.