Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Αιγύπτου σε Caa1 από B3 με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις και εκτίμησε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι πτώχευσης.

Η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε κρίση από το 2011 και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι πασχίζει να αντιμετωπίσει την μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, την μείωση των ροών του τουρισμού, την μεγέθυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το κύμα συχνά βίαιων κινητοποιήσεων.
 

"Πάνω από δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της αιγυπτιακής επανάστασης η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια έχει εξασθενίσει σημαντικά την οικονομία της χώρας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Moody's.


Η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει ακόμα πιο απρόβλεπτη την κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας αυτής της Μέσης Ανατολής αλλά και την δημοσιονομική της πολιτική.