Μια νέα πρόταση της κυπριακής πλευράς, με βάση πάντα το σκληρό πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, περιμένουν και απαιτούν μέσω τελεσιγράφων Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Την πρόταση θα επεξεργαστούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως προανήγγειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακολουθώντας το σκληρό μήνυμα-τελεσίγραφο της Άνγκελα Μέρκελ.

Το ίδιο εξέφρασε και η ανακοίνωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ΥΠΟΙΚ, ενώ ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε από τη Μόσχα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις κυπριακές προτάσεις και παράλληλα καλεί τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα την νομοθεσία για τον περιορισμό στη κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την νομοθεσία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο φινλανδός επίτροπος, κάλεσε χθες βράδυ τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τις δύο νομοθεσίες, καθώς κρίνονται απολύτως αναγκαίες σε αυτή τη συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει διορία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο να βρει λύση για τις τράπεζες, ειδάλλως θα κόψει τη ρευστότητα.

Ενδιαφέρον για την απάντηση της Λευκωσίας εξέφρασε και η Μόσχα, από την οποία γύρισε με άδεια χέρια ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντεβέντεφ να δηλώνει ότι η Ρωσία «δεν κλείνει την πόρτα» στην στήριξη της Κύπρου, επισημαίνοντας όμως ότι «η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την Ε.Ε.».