Θρίλερ για γερά νεύρα για μια ακόμη φορά στην Κύπρο, καθώς μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμέσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το αν τελικά η συμφωνία επετεύχθη. 


Αυτή την ώρα διεξάγεται  σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία της τρόικας, προκειμένου ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει τα υπόλοιπα για την συμφωνία, που όμως αμφισβητείται. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος.


Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Παρόλα αυτά, ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα».

Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις»


Δεν θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής

Δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε ότι  αύριο θα κλείσει το ζήτημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως«ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.