Το Εurogroup, έπειτα από μαραθώνια διαπραγμάτευση ενέκρινε το σχέδιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τις κυπριακές τράπεζες, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία έφτασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το απίστευτο θρίλερ που εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι «παρά τις προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες».

 


Στόχος – όπως είπε- είναι να ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι ύψος της βοήθειας θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά όπως τόνισε το χρέος της Κύπρου θα πρέπει να είναι βιώσιμο.


Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία μπήκε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη.


Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε good και bad bank, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει προσδιορίσει κατά πόσο θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα.


Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η απόφαση την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία.


Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι το άμεσο μέλλον για τον κυπριακό λαό θα είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο η συμφωνία θα βοηθήσει τη χώρα να ξαναχτίσει την οικονομία της.

«Συγχαίρω τις κυπριακές αρχές που έλαβαν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες. Θα προτείνω στο ΔΣ του ΔΝΤ την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Η λύση προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Περιορίζει το πρόγραμμα σε 2 τράπεζες», ανέφερε με τη σειρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο θα δοθεί τον Μάϊο.


Η δήλωση του Eurogroup


Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητά της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.


Ειδικότερα διαφυλάσσονται όλες τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές.


Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018.


Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.


Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέτρα συμφωνήθηκε «να ληφθούν περαιτέρω που θα  περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.


Η Ευρωομάδα θα καλωσορίσει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης.


Η Ευρωομάδα υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.


Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση του
της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού.


Ειδικότερα:


1.  Η Λαϊκή θα σπάσει άμεσα με την πλήρη συμβολή των μετόχων , των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών με βάση τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί.


2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια "καλή" τράπεζα και σε μια "κακή". Η "κακή" τράπεζα θα εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου.


3. Η "καλή" τράπεζα θα πρέπει να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρουχρησιμοποιώντας το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Κύπρουθα χρεωθεί τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παγώσουν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα υπαχθούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.


4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.


5. Στην Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω κατάθεσης / κεφαλαίου από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και τους κατόχους  ομολόγων.


6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ο λόγος κεφαλαίου 9% να έχει ασφαλιστεί στο τέλος του προγράμματος.


7. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν και προστατεύονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.


8. Τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου
 


Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του Eurogroup στα Αγγλικά

 

 

Σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: «Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ».

 

 

Σόιμπλε: Η συμφωνία θα εγκριθεί από τη γερμανική ΒουλήΑπό την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, εξερχόμενος δήλωσε ότι η τρόικα ήρθε σε επαφή με την ρωσική πλευρα πρωτού επικυρώσει τη συμφωνία. Παράλληλα υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν χρειάζεται να εγκριθεί από το κυπριακό κοινοβούλιο.


«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.


Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.


Τι προβλέπει η συμφωνία


Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στο eurogroup.


Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.


Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.


Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.


Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.


Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.


Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.