Έπαιξε κι έχασε η Κύπρος κατά τη διάρκεια μιας δραματικής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες που κράτησε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπαιξε όλα του τα χαρτιά, όμως η συμφωνία κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για το νησί. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η συμφωνία δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή, καθώς αφορά σε αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων τραπεζών και όχι σε γενικό φόρο στις τράπεζες.

Όπως προβλέπει το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Eurogroup, βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Το ύψος του «κουρέματος» θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στις κυπριακές αρχές και την τρόικα. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην τράπεζα Κύπρου το κούρεμα θα φτάσει στο 30%.

Ο Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής που θα «κουρευτούν» θα ανέλθουν στα 4,2 δισ. ευρώ.

Μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, ενώ οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση των 10 συνολικών δίσεκατομμυρίων που θα δοθούν στην Κύπρο θα εκταμιευτεί γύρω στο Μάιο. 

Η δήλωση του Eurogroup

Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητά της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.

Ειδικότερα διαφυλάσσονται όλες τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018.

Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέτρα συμφωνήθηκε «να ληφθούν περαιτέρω που θα  περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Η Ευρωομάδα θα καλωσορίσει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης.

Η Ευρωομάδα υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση του της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού. 

Ειδικότερα:

1.  Η Λαϊκή θα σπάσει άμεσα με την πλήρη συμβολή των μετόχων , των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών με βάση τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια «καλή» τράπεζα και σε μια «κακή». Η «κακή» τράπεζα θα εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Η «καλή» τράπεζα θα πρέπει να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου χρησιμοποιώντας το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Κύπρου θα χρεωθεί τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παγώσουν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα υπαχθούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Στην Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω κατάθεσης / κεφαλαίου από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και τους κατόχους  ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ο λόγος κεφαλαίου 9% να έχει ασφαλιστεί στο τέλος του προγράμματος.

7. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν και προστατεύονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.