Δύσκολες ώρες φαίνεται ότο περιμένουν την Κύπρο μετά τη σκληρή συμφωνία της κυβέρνησης με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η Κύπρος «έπαιξε και έχασε» κατά τη διάρκεια μιας δραματικής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες που κράτησε μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έπαιξε όλα του τα χαρτιά, όμως η συμφωνία κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για το νησί. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η συμφωνία δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή, καθώς αφορά σε αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων τραπεζών και όχι σε γενικό φόρο στις τράπεζες.

Όπως προβλέπει το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Eurogroup, βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Το ύψος του «κουρέματος» θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στις κυπριακές αρχές και την τρόικα. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην τράπεζα Κύπρου το κούρεμα θα κυμανθεί από 28% μέχρι 32% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό παρσκήνιο της συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης με την ευρωπαική πλευρά. Η συμφωνία στο Eurogroup έκλεισε, με την κυβέρνηση της Κύπρου να νιώθει ότι υπό τις συνθήκες διέσωσε ο,τι μπορούσε να διασωθεί.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από άγριο καβγά μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέμενε να υιοθετηθεί κούρεμα 60% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το 24hcom.cy. 

Μια θέση, η οποία ισοδυναμούσε με πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού και οικονομικού συστήματος του κράτους, κάτι που προσπαθούσε ο Νίκος Αναστασιάδης να εξηγήσει στο Eurogroup και με την Διευθύντρια του ΔΝΤ να αρνείται εκνευριστικά να αποδεχτεί αυτή την προσέγγιση. 

«Εαν νομίζετε ότι θα παραιτηθώ για να έλθει άλλος και να προχωρήσετε στις διαπραγματεύσεις, κάνετε μεγάλο λάθος. Και να παραιτηθώ οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν το γρηγορότερο σε 45 μέρες», είπε σε έντονο ύφος ο Νίκος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στην κυριά Λαγκάρντ. 

Οι συζητήσεις συνεχίζονταν με το ΔΝΤ ωστόσο να επιμένει πως η συνεδρία δεν έπρεπε να τερματιστεί χωρίς να καθοριστεί συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, προσέγγιση που δεν άφηνε περιθώριο συμφωνίας. Οπόταν και ακολούθησε εκ νέου κατ´ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Μπαρόζο και Ρομπέι. Μαζέψετέ την, να συνεννοηθούμε, είπε ο Πρόεδρος στους δυο ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έδειξαν κατανόηση στα όσα έλεγε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Πάντως, η συμφωνία φαίνεται τελικά πως επήλθε έπειτα από την συνάντηση αυτή, με τους δυο ευρωπαίους αξιωματούχους να πραγματοποιούν μετά την επαφή τους με τον Ν. Αναστασιάδη και συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Διάγγελμα Αναστασιάδη το απόγευμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η αποστολή που τον συνόδευσε στις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, στις Βρυξέλλες, για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου με την Τρόικα αναχωρούν γύρω στο μεσημέρι για τη Λάρνακα.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα φτάσει στην Κύπρο μετά τις 5.30 το απόγευμα, θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19.00.

Σωκράτης Χάσικος: Θα ανοίξουν την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες

Τη διαβεβαίωση ότι οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη, αλλά με επιβεβλημένο πλαφόν στις αναλήψεις ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη μαζική εκροή καταθέσεων το αναμενόμενο bank run. 

Ερωτηθείς  για το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι πιθανότατα θα είναι της τάξης του 30%, ποσοστό το οποίο ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος.

Μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τις κυπριακές τράπεζες ήταν 500 ευρώ.

Tι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup 

Προβλέπει την παροχή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της αναγκών, και όχι, όπως ξεκαθαρίζεται στην απόφαση, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. 

Διασφαλίζει όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως που είναι αυτές κατατεθειμένες, σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη απόφαση του Οργάνου που προέβλεπε εφάπαξ φορολόγηση 6.75 τοις εκατό στις καταθέσεις αυτές. 
Βάζει ουσιαστικά λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα (CPB). Όλες οι καταθέσεις σε αυτή ύψους 100.00 ευρώ και πάνω (που υπολογίζονται σε περίπου 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ) θα τοποθετηθούν σε «κακή τράπεζα» αβέβαιο μέλλον ανάκτησης. 

Οι υπόλοιπες, «μικρές» καταθέσεις της Λαϊκής και το υγιές κομμάτι της θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Εκεί θα οδεύσουν και τα 9 δισ. ευρώ υποχρεώσεων προς τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA). Αυτό σημαίνει ότι η απαίτηση του ΕΕ/ΔΝΤ πέρασε στις μελλοντικές υποχρεώσεις της τράπεζας Κύπρου. 

Το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου θα υποστεί επίσης ισχυρή συρρίκνωση. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεσμεύονται και θα υποστούν μεγάλες απώλειες μετά την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του Ιδρύματος και εωσότου καθοριστεί ποιο ποσό θα απαιτηθεί προκειμένου η τράπεζα να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. 

Το ύψος των απωλειών για τους μεγάλους (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέτες θα καθοριστεί μέσα στην ημέρα κατόπιν τεχνική επεξεργασίας από τις ομάδες ΕΕ και ΔΝΤ. 

Η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου δεν προϋποθέτει έγκριση του Κοινοβουλίου. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί με τα νομοσχέδια που πέρασαν πριν από τρεις ημέρες στην Κύπρο, ύστερα από πιέσεις της ευρωζώνης. 

Mικροί και μεγάλοι μέτοχοι της Λαϊκής ουσιαστικά εξαλείφονται, εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα διάσωσης χώρας της ευρωζώνης. Τα κεφάλαιά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» τράπεζας Κύπρου. 

Θέτει σε καθεστώς επιτήρησης την Κύπρο για πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος με συμμετοχή ευρωπαϊκής επιτροπής και ανεξάρτητου οίκου.