Ανοίγουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες, πλην της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην Κεντρική Τράπεζα.
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι άλλες δύο τράπεζες, Λαϊκή και Κύπρου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 28 Μαρτίου.

«Όλες οι τράπεζες εξαιρουμένων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη. Οι άλλες δύο θα ανοίξουν στις 28 Μαρτίου και το μέτρο για το όριο αναλήψεων των 100 ευρώ ανά ημέρα από τα ΑΤΜ που εισήχθη την Κυριακή θα ισχύσει μέχρι τότε», ανέφερε η πηγή.


Συνεδριάζει η ΕΚΤ για το θέμα των κυπριακών τραπεζών 

Συνεδριάζει αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αποφασίσει κατά πόσον θα πρέπει ή όχι να λειτουργήσουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες. 

Κατά τη συνεδρία της ΕΚΤ θα συζητηθεί, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το διάταγμα που θα εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προς τις κυπριακές τράπεζες σε σχέση με τους περιορισμούς που θα πρέπει τεθούν στις τραπεζικές συναλλαγές. 

Μετά τη συνεδρία της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα προβεί στις ανάλογες ανακοινώσεις προς τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες.  Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας οι συζητήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη συμφωνία για πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, η ΚΤΚ ανακοίνωσε τον διορισμό Ειδικής Διαχειρίστριας για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει από σήμερα διορίσει την κυρία Άντρη Αντωνιάδου ως την Ειδική Διαχειρίστρια για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα. 

Η κυρία Αντωνιάδου είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών (Institute of Certified Chartered Accountants) με 28 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, εκ των οποίων 25 χρόνια στην HSBC, τα τελευταία πέντε χρόνια ως Διευθύνοντας Σύμβουλος και τρία χρόνια ως Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου).

«Απεφεύχθη η χρεοκοπία» Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Eurogroup, διασφαλίζει την αποφυγή χρεοκοπίας του Κύπρου και των συνεπειών μας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα. Με τη συμφωνία έχει, επίσης, αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας, προστίθεται. 

Σύμφωνα με την ΚΤ, το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανθεκτικής τράπεζας, ικανής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα. Τονίζεται ακόμη ότι η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, θα βοηθήσει στην ανασύσταση ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα που θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.