Τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό απύυθυνε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο μήνυμά του αναφέρθηκε στις δυσκολες αποφάσεις που έλαβε το χθεσινο βραδινό Eurogroup για τις κυρπιακές τράπεζες, ενώ προανήγγειλε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ποινική παραπομπή των υπευθύνων για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου. 

«Πετύχαμε την διάσφαλιση της τράπεζας Κύπρου και με τη συγχώνευση της Λαικής διασφαλίζουμε το μέλλον της τράπεζας. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πως θα ήταν η χώρα μας χωρίς την εξέυρεση λύσης. Αισθανόμουν την αγωνία σας, αισθάνομαι και την οργή σας.Όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες αντλούσα δύναμη από τη θέλησή σας να ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο. Δώσαμε μια μάχη και βγήκαμε λαβωμένοι αλλά όχι ηττημένοι. Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο» διεμύνησε ο Ν. Αναστασιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των συναλλαγών από την Κεντρική Τράπεζα θα είναι προσωρινός και σταδιακά θα αποκατασταθεί.

«Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει πλέον την απαραίτητη ρευστότητα. Στην κατάσταση που ήμασταν δεν μπορούσαμε παρά να πάρουμε οδυνηρές και δύσκολες αποφάσεις για ένα διαχειρίσιμο αύριο. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Σας καλώ όλους να συμπορευτούμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε υποχρέωμενοι να συμπαραστάθουμε σε όσους συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ομαλότητας, για αυτό και θα ληφθούν μέτρα προστασίας για τα ταμεία πρόνοιας. Ωστόσο, θα αποδωθούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση» επεσήμανε ο κύπριος πρόεδρος.