Αν την Πέμπτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο, ο κόσμος σπεύσει να αποσύρει τα λεφτά του, δεν θα ευθύνονται γι’ αυτό ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η κακή Ευρωζώνη, αλλά αποκλειστικά η ίδια η κυπριακή ηγεσία, η οποία καταπώς φαίνεται, έχει βαλθεί να τρελάνει τους πολίτες.

Και σίγουρα σήμερα το πρωί θα υπάρξουν ουρές έξω από τις τράπεζες, από πολίτες που πίστεψαν τις ανακοινώσεις στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα και πήγαν να κοιμηθούν πιστεύοντας ότι οι τράπεζες τους με εξαίρεση την Κύπρου και τη Λαϊκή θα ανοίξει κανονικά σήμερα.  

Το σίριαλ ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, έστω και με περιορισμούς. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αρνήθηκε αρχικά να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, λόγο πριν τις επτά όμως διέρρευσε, ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά σήμερα, με εξαίρεση Λαϊκή και Κύπρου που θα ανοίξουν την Παρασκευή. Όλοι υπέθεταν ευλόγως, ότι οι τράπεζες που θα ανοίξουν, θα έχουν περιορισμούς στη κίνηση των κεφαλαίων, το υπαινίχθηκε και ο Αναστασιάδης στο διάγγελμα του.   

Την Δευτέρα το βράδυ, γύρω στις 10.30 μια πληροφορία διαδόθηκε με ταχύτητα αστραπής στη Λευκωσία. Η Κεντρική Τράπεζα είχε έτοιμη ανακοίνωση, που προανήγγειλε  για την Τρίτη το άνοιγμα των τραπεζών χωρίς περιορισμούς. Αυτή η ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε ποτέ στο site της Τράπεζας. Πριν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ο Διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης ενημέρωσε για την απόφαση τον Αναστασιάδη. Εκείνος πανικοβλήθηκε. Ανοικτές τράπεζες χωρίς κανένα περιορισμό ισοδυναμούσε στα αυτιά του με την τέλεια καταιγίδα, τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα bankrun.  

Μεταξύ 10.45 και 11.45 Αναστασιάδης και ο Δημητριάδης αντάλλαξαν, σύμφωνα με πληροφορίες ουκ ολίγα γαλλικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλόγισε στο Διοικητή ότι παίρνει το ρίσκο, να σκάσουν άλλες τράπεζες πέραν των δύο μεγάλων. 

Έλα όμως που ο Πανίκος δεν μπορούσε να ανοίξει τις τράπεζες με περιορισμούς, γιατί δεν μπορούσε να αποφασίσει, τι περιορισμούς θα βάλλει. Εν τέλει, και ώσπου να το σκεφτεί αποφάσισε να μην κάνει τίποτε.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 περιλαμβανομένης».

Για να μπαλώσουν τα πράγματα, πηγές και των δύο πλευρών προσπαθούσαν με διαρροές να πείσουν τους πολίτες, πως η αναβολή του ανοίγματος οφείλεται σε διαφωνία ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Κομισιόν. Και ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν τους ερασιτεχνισμούς, η οικονομία καταστρέφεται ακόμα ένα διήμερο και οι κύπριοι πολίτες πάνε να τρελαθούν…   

Θέμης Δαγκλής