Απέκρουσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την κριτική που δέχεται το Βερολίνο για τους χειρισμούς του στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι στόχος ζήλιας από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια τάξη (στο σχολείο), όταν αυτός που έχει μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF, απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική κατά της Γερμανίας που πολλαπλασιάζεται, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι οι γερμανοί λογίζονται ως οι «κακοί» στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο. «Δεν είναι έτσι. Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των γερμανών φορολογουμένων στα διάφορα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αυτή η «αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον μας. Αλλά ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», ανέφερε ο γερμανός υπουργός.

Αναφερόμενος τέλος στην κυπριακή κρίση, σημείωσε: «η Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο».