Στην Κύπρο και στις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ώστε να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται αναφέρεται στο νέο άρθρο του ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Αναλυτικά αναφέρει:

«Ένας ανταποκριτής τον οποίο σέβομαι με προκάλεσε (ευγενικά) να πω ξεκάθαρα τι πιστεύω ότι πρέπει να κάνει η Κύπρος, αφήνοντας κατά μέρος όλες τις ερωτήσεις περί πολιτικού ρεαλισμού. Και έχει δίκιο: αν και νομίζω ότι είναι εντάξει να ξοδεύω τον περισσότερο χρόνο μου σε αυτό το blog εργαζόμενος εντός των ορίων του πολιτικά εφικτού, και στηριζόμενος σε έναν συνδυασμό λογικής και γελοιοποίησης για να θέτω τα πράγματα εκτός ορίων, ενίοτε θα πρέπει να αναφέρω ρητά και κατηγορηματικά τι θα έκανα, αν μου δυνόταν η ευκαιρία.

Ο λόγος είναι απλός: η παραμονή στο ευρώ σημαίνει μια απίστευτα σοβαρή οικονομική δυσπραγία, η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ενώ η Κύπρος θα προσπαθεί να φτιάξει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Φεύγοντας από το ευρώ, και αφήνοντας το νέο της νόμισμα να πέσει ομαλά θα επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό την ανοικοδόμηση.

Αν κοιτάξετε το εμπορικό προφίλ της Κύπρου, μπορείτε να δείτε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που είναι έτοιμη να υποστεί η χώρα. Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία με μόλις δύο σημαντικούς τομείς εξαγωγών, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό – και ο ένας από αυτούς μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε μια σοβαρή ύφεση. Επιπλέον, η τρόικα απαιτεί σημαντικά νέα μέτρα λιτότητας, παρόλο που η χώρα έχει δήθεν ισχυρή πρωτογενή (εκτός τόκων) ισορροπία στον προϋπολογισμό.

Δεν θα είναι έκπληξη να δούμε μια πτώση 20% του πραγματικού ΑΕΠ».