Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου —το λεγόμενο bail-in— θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα για τις "διασώσεις" τραπεζών στο μέλλον στην Ευρώπη. 

«Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη», επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.