Το πρώτο τεστ αντοχής περνάει σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με την επαναλειτουργία των τραπεζών έπειτα από 14 ημέρες, στη σκιά των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Οι τράπεζες θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 18.00 το απόγευμα και θα λειτουργήσουν κάτω από δρακόντιους περιορισμούς όλα ανεξαιρέτως τα πιστωτικά ιδρύματα τηςΚύπρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών.

Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν φτάσει απο νωρίς έξω από τα τραπεζικά καταστήματα και περιμένουν υπομονετικά την επαναλειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 11.30 έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής βρίσκονταν οι περισσότεροι πολίτες κυρίως ηλικιωμένοι που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τις ATM και αυτές τις μέρες έμειναν χωρίς ρευστό και στις 12 πήραν το πράσινο φως να εισέλθουν για αναλήψεις.

Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπότε και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα για τη ρύθμιση της ροής κεφαλαίων στη Δημοκρατία.

Τα μέτρα, ισχύουν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι αναγκαία, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις. Η εισαγωγή αυτών των μέτρων στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος. 

Σύμφωνα με τα μέτρα, όλες οι πληρωμές και οι συναλλαγές που επιτρέπονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής αργίας θα συνεχίσουν να επιτρέπονται, ενώ δεν θα γίνονται δεκτές επιταγές. Επιπλέον, κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά 300 ευρώ την ημέρα από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό. 

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Πάγιες εντολές πληρωμών ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ τον μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα επανεξετάζουν τα μέτρα σε καθημερινή βάση, με σκοπό τη σταδιακή τους άρση, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Ωστόσο, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει το ένδεχομενο παράτασης των μέτρων παρά τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αντίδραση των πολιτών και κυρίως των ξένων στην λειτουργία των τραπεζών.