Εύσημα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση της «ευρωκρίσης» απονέμει ο τέως καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, ενώ δημοσκόπηση για το περιοδικό Focus θέλει το 56% των Γερμανών να μην κατανοεί τον «αντιγερμανισμό» στις χώρες της ευρωζώνης
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο σοσιαλδημοκράτης τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απονέμει εύσημα στο προσεκτικό ηγετικό στιλ με το οποίο η Άγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την «ευρωκρίση». «Δεν αρνείται τον καθοδηγητικό ρόλο της Γερμανίας, απλά τον ασκεί διακριτικά», λέει ο κ. Σρέντερ για την Άγκελα Μέρκελ και προσθέτει ότι η Γερμανία καλείται εξαιτίας της οικονομικής της ισχύος και της πολιτικής της σημασίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ.

«Ωστόσο, διδάχθηκα και εγώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ότι η Γερμανία μπορεί να ηγηθεί στην Ευρώπη μόνο με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι, δηλαδή πολύ προσεκτικά», λέει χαρακτηριστικά ο τέως καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «οι άλλες χώρες της Ευρώπης αναμένουν από τη Γερμανία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο αλλά όχι κυριαρχία».