Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο για την επίλυση οικονομικών προβλημάτων άλλων χωρών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πρότυπα, κάθε κράτος είναι διαφορετικό και για αυτό αξίζει να σκεφτόμαστε από κοινού με το κράτος που έχει πρόβλημα με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα προβλήματα προς το συμφέρον ενός σταθερού ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες εναντίον της Γερμανίας, ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε πως στο Eurogroup λειτουργούμε ως εταίροι και επεσήμανε ότι όλοι γνωρίζουν το βάρος που φέρουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στις υπό κρίση χώρες καθώς και πόσο δύσκολο είναι να τεθούν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω πως εμείς οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Μέσω μιας επιτυχούς πολιτικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο: εξυγίανση των δημοσιονομικών και επίτευξη ανάπτυξης, φυσικά υπό άλλες προϋποθέσεις στην περίπτωσή μας. Για αυτό είναι πιο σημαντικό να μην απαιτούμε μόνο από τους άλλους να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, αλλά και οι ίδιοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», ανέφερε.

Πάντως ο γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν νόημα τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω συνεχούς δανεισμού και τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στη χώρα του εμφανίζεται αισιόδοξος ότι και τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία για την γερμανική οικονομία.