Παράλληλα, το θέμα με το τέλος του χαρατσιού της ΔΕΗ που παραμένει ανοικτό, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα προβλέπει ότι από τους 25.000 εργαζόμενους που θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος, περίπου 5.000-7.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά το 2014. 

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πίεση της τρόικας ώστε να υπάρξουν αποχωρήσεις από το 2013 ορισμένων από τους επίορκους υπαλλήλους. Και αυτό για να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αλλαγή των δομών του υπουργείου.

Οι ίδιοι αναμένεται να επιστρέψουν την Τετάρτη και πιθανόν να έχουν το πρώτο τους ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, την Πέμπτη. 

Το πρόγραμμα της κινητικότητας είναι το ένα σημαντικό ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται και η αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό του πώς θα εισπραχθεί το ΕΕΤΗΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει τη διατήρησή του ως έχει και για το 2013. Ωστόσο, ειδικά η ΔΗΜΑΡ αντιδρά ανοικτά στο ενδεχόμενο αυτό και θεωρεί ότι πρόκειται για νέο μέτρο, δεδομένου ότι είχε προβλεφθεί η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ποσό που έχει εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην αγορά έχουν φθάσει κάτι περισσότερο από τα μισά. Και αυτό εξαιτίας της αδυναμίας της κρατικής μηχανής στο να επιστρέφει τα κεφάλαια.

Στο πλαίσιο της στήριξης της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.