Ο πληθωρισμός στο Ιράν αυξήθηκε σε πάνω από 30% λόγω των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζει η Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.


Ο ρυθμός του πληθωρισμού έφτασε το 31,5% το δωδεκάμηνο έως και την 20ή Μαρτίου, που σηματοδοτεί το τέλος του ημερολογιακού έτους στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 27,4% στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, και στο 26,4% τον Μάρτιο του 2012.

Το Ιράν υφίσταται τις συνέπειες ενός διψήφιου ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. 

Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται ταχύτερα από τα τέλη του 2010, όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα· έκτοτε οι κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ωθούν την ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος προς τα κάτω, εντείνοντας τις αυξητικές πιέσεις στις τιμές.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι, εάν στον υπολογισμό του πληθωρισμού συμπεριλαμβάνονταν οι τιμές των εισαγομένων αγαθών, ο δείκτης θα ήταν σχεδόν ο διπλάσιος από τον επίσημο.