Ολονύκτιες προσπάθειες για διαπραγμάτευση του υφιστάμενου μνημονίου και αναπροσαρμογή προς το θετικότερο, σε σχέση με τις σημερινές απαιτήσεις της τρόικας, κατέβαλλε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική μας ομάδα.

Οι προσπάθειες εστιάζονται σε βελτιώσεις των νέων απαιτήσεων της τρόικας.  


Σήμερα το πρωί θα αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, οι προσπάθειες για αλλαγές επικεντρώνονταν κυρίως σε βελτίωση θεμάτων, που έχουν σχέση με την ενέργεια, θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα, βελτιώσεις σε σχέση με την πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την τελική λειτουργία του συστήματος, που συμφωνήθηκε με την τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο και μέτρα για να μην επηρεασθεί ο επαναδιορισμός των αντικαταστατών καθηγητών. 

Βασικός στόχος είναι να προστατευθούν στο σύνολό τους οι καταθέσεις στα Ταμεία Προνοίας ή, αν επηρεασθούν, αυτό να γίνει μόνο βραχυπρόθεσμα και στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. 

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής και προσαρμογής, με επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2017, καθώς και διαρθρωτικά μέτρα στον δημόσιο τομέα, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση στο ξεπάγωμα, από σήμερα κιόλας, του 40% των καταθέσεων πέραν των 100.000, σύμφωνα με την πρόνοια του διατάγματος, που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις, να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και γενικά να «ξεπαγώσει» η αγορά. 

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το κείμενο μέχρι την Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ομάδας εργασίας του Eurogroup. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται ένα νέο μνημόνιο, αλλά την επέκταση τού συμφωνηθέντος από τον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια.