Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της ερευνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στο τέλος συνέντευξης Τύπου για το κυπριακό μνημόνιο, ο κ. Σαρρής γνωστοποίησε ότι έθεσε στη διάθεση του κύπριου προέδρου την παραίτησή του, εξηγώντας ότι αυτό έπρεπε να κάνει, επειδή κατά την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής θα εξεταστεί και το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αναστασιάδης έκανε δεκτή τηνπαραίτηση του κ. Σαρρή, ευχαριστώντας τον για τις υπηρεσίες του.

Με γραπτή του ανακοίνωση ο κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ευχαριστώντας τον παράλληλα  «για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα».

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους, αναφέρει ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αν είναι, όμως, κάτι που ιδιαίτερα εκτιμώ, αλλά και θέλω να εξαίρω από την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή είναι το υψηλό πολιτικό ήθος και την πολιτική ευαισθησία που επέδειξε».

Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής, ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος.

Τον κ. Σαρρή θα αντικαταστήσει ο Υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης, ενώ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας είναι η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου. Η ορκωμοσία τους θα γίνει αύριο στις 9.30 το πρωί. 

Νωρίτερα πάντως πληροφορίες ήθελαν τον κ. Αναστασιάδη να εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός με τη συμμετοχή στελεχών από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ τα οποία θα συνομολογήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων.