Έκκληση προς τις Βρυξέλλες για υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της λιτότητας, απηύθυνε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

«Οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ραχόι μιλώντας στα στελέχη της παράταξής του. Με αυτόν τον τρόπο έκανε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δυνατότητα να κάνει δαπάνες, προκειμένου να δρομολογήσει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου που βρίσκεται σε ύφεση. Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση χρειάζονται τρία πράγματα: κάθε χώρα πρέπει να κάνει τη δική της προσπάθεια, χρειαζόμαστε βαθύτερη (ευρωπαϊκή) ενοποίηση και αναπτυξιακές πολιτικές», υπογράμμισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ραχόι, η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει οπωσδήποτε στην ανάπτυξη το 2014, ενώ το 2013 θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος. Μέχρι πρότινος, ωστόσο, εκτιμούσε ότι η Ισπανία θα σημειώσει ανάπτυξη στο τέλος του έτους.

Πηγή: Reuters