current views are: 1

3 Απριλίου 2013
Δημοσίευση16:14

Βασίλης Αποστολόπουλος: Να υποτιμηθεί το ευρώ για να ανακτήσουμε ανταγωνιστικότητα

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα μέλη της ένωσης πιστεύουν στο “πατριωτικό επιχειρείν ” δηλαδή να δημιουργηθεί πλούτος και απασχόληση στην Ελλάδα χωρίς να καταστεί ανάγκη να αλλάξουν έδρα. Αυτό το σύνθημα, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία “κοινωνικού συμβολαίου” ώστε να μη στρέφεται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης

Δημοσίευση 16:14’
αρθρο-newpost

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα μέλη της ένωσης πιστεύουν στο “πατριωτικό επιχειρείν ” δηλαδή να δημιουργηθεί πλούτος και απασχόληση στην Ελλάδα χωρίς να καταστεί ανάγκη να αλλάξουν έδρα. Αυτό το σύνθημα, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία “κοινωνικού συμβολαίου” ώστε να μη στρέφεται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης

Έναν επίπεδο άλλο φόρο και εξωτερική υποτίμηση του ευρώ προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών για την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρός της Δρ. Β. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι “η ανάπτυξη απαιτεί φορολογικά κίνητρα όχι επιδοτήσεις. Χρειάζεται επίσης συγκεκριμένες δράσεις δημόσιας πολιτικής και συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι νέες επενδύσεις απαιτούν απλούστερο φορολογικό σύστημα και θεσμικό πλαίσιο και ένας επίπεδος απλός φόρος θα μπορούσε να λύσει τους γρίφους του Ελληνικού φορολογικού συστήματος “. Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα μέλη της ένωσης πιστεύουν στο “πατριωτικό επιχειρείν ” δηλαδή να δημιουργηθεί πλούτος και απασχόληση στην Ελλάδα χωρίς να καταστεί ανάγκη να αλλάξουν έδρα. Αυτό το σύνθημα, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία “κοινωνικού συμβολαίου” ώστε να μη στρέφεται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Μεταξύ των προτάσεων της ένωσης αναφέρθηκαν τα εξής:

– Μεταβατικός συντελεστής 10% για κερδοφορία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ή ακόμη και για τις χρονιές πριν το 2009 , όταν ξέσπασε η κρίση, που θα δηλωθεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

– Για τα προβλήματα της ρευστότητας το κράτος να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του άμεσα, καθώς και να αποδεχθεί συμψηφισμούς με χρέη των επιχειρήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη, οι νέες επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους και ΣΔΙΤ να υποστηριχθούν από εξωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Για την παραγωγικότητα προτείνεται η άμεση επαναφορά του πλαφόν στις εισφορές στους παλιούς ασφαλισμένους με μικρούς μισθούς άνω των 2.435 ευρώ

– Για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως ο τουρισμός με την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών στόχων να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, ενώ χαρακτηρίστηκε επιβλαβής η επιβολή νερού φόρου ακίνητης περιουσίας στα τουριστικά ακίνητα.

– Ως νέους τομείς εξωστρέφειας υποδεικνύονται η παιδεία και ο ιατρικός τουρισμός. Για το μεν πρώτο προτείνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης και ισότιμου καθεστώτος των πανεπιστημιακών πτυχίων των κολεγίων και για το δεύτερο σημειώνεται ότι η υψηλή υποδομή των ιδιωτικών κλινών θα διευκολυνόταν από αναπτυξιακούς πόρους , ελάφρυνση της φορολογίας ΦΠΑ, καθώς και από μέτρα άνευ κόστους όπως η βελτίωση των όρων χορήγησης βίζας και παραμονής στη χώρα.

– Για τις αποκρατικοποιήσεις σημειώθηκε ότι απαιτείται καλύτερη προετοιμασία επιμέρους σχεδίων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και διερεύνηση νέων δυνατοτήτων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υποτίμηση του ευρώ, αναφέρθηκε ότι η Ένωση ετοιμάζει άμεσα εκδήλωση, προσκαλώντας επιχειρηματίες από τις νότιες χώρες, για να συζητηθεί η πρότασή της, που είναι η υποτίμηση του ευρώ, μέσω μηχανισμών, για να γυρίσει η νότια Ευρώπη στην ανάπτυξη. “Αυτό όντως μπορεί να φέρει πληθωρισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαίος για να δημιουργηθεί ονομαστικό εθνικό εισόδημα, άρα να μειωθεί και από αυτό ο λόγος χρέους/ εθνικό εισόδημα για όλο το Νότο” σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος.

 


σχετικα αρθρα