Μετονομασία του χαρατσιού σε ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα συνοδευθεί με ελάφρυνσή του για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, περιλαμβάνει η κοινή γραμμή της τρικομματικής κυβέρνησης με την οποία θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα.


Από τον ερχόμενο Ιούνιο πάντως, για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα αναγράφουν πλέον «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων». Ωστόσο, θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι φορολογηθούν όπως με τον ΦΑΠ του 2012. Για το 2013 όμως το εκκαθαριστικό δεν θα αναγράφει «ΦΑΠ» αλλά «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» για το άθροισμα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Πάντως, σύμφωνα με το protothema.gr, σχετικά με τον ενιαίο φόρο μέσω της ΔΕΗ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ισχύει:
 
- Θα επιβληθεί μια παραλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ σε όσα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται.
- Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για ό,τι ηλεκτροδοτείται, όπως το ΕΕΤΗΔΕ.
- Για άλλες κατηγορίες ακινήτων όπως πχ «κλειστά» διαμερίσματα, οικοδομές ή αγροτεμάχια κλπ ο φόρος θα υπολογίζεται διαφορετικά (όπως ο ΦΑΠ) και θα εισπράττεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Από το 2014 πάντως θα πρέπει να είναι ενιαίος και ο μηχανισμός, ώστε να εισπράττεται ο φόρος για όλα τα ακίνητα μέσω των ΔΟΥ.
- Η κλίμακα του ΕΕΤΗΔΕ αλλάζει ώστε, ως νέος «Ενιαίος Φόρος», να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ή 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα μπει ένας πιο χαμηλός κατώτατος ή ενδιάμεσος συντελεστής υπολογισμού του φόρου, που για το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινούσε από 3 και έφτανε στο 5 για χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές.
- Ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι θα μείνουν πιθανότατα εντελώς αφορολόγητοι, αν κατέχουν ένα απλό διαμέρισμα πχ 80-120 τμ.

Στη σημερινή συνάντηση, πάντως, η τρόικα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο για έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος, σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ, θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το Δημόσιο, η τρόικα μέχρι στιγμής επέμενε στις απολύσεις και δεν είναι ακόμη γνωστό πως βλέπει τα σχέδια και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν με το πρόγραμμα κινητικότητας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
 
Στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνταν από χθες πυρετώδεις συσκέψεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των δανειστών κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.