Με ενιαία στάση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με την τρόικα, όπως προέκυψε από την χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταίροι προσέρχονται με κοινές θέσεις,

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης.

Μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% - 10% ο νέος φόρος

Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων από έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% - 15%.

Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων ίσως δεν προλάβει η κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στο σχετικό φόρο φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες που είχε εκφράσει η Δημοκρατική Αριστερά για το τέλος ακινήτων και τις πληροφορίες για ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, δήλωσε ότι υπήρχε μια λανθασμένη εικόνα, καθώς πρόκειται για νέο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο.

«Όταν έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η είσπραξη του αναγκαίου ποσού συμφωνήθηκε από όλους ότι είναι η αναγκαία λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «κοινή επιδίωξη είναι το καλό της πατρίδας». «Εκεί πάντα βρίσκονται συμφωνίες», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης, επισήμανε ότι κάθε τέτοια πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.

«Αξιόπιστο το σχέδιο Μανιτάκη»

Για το άλλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αυτό της κινητικότητας στο Δημόσιο, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το νέο σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο.

«Το στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτό», ξεκαθάρισε, διαψεύδοντας ακόμη πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Μανιτάκης είναι σε δυσμένεια.

«Ευρωτρικυμία Τσίπρα»

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τις αναφορές του στο ευρώ, έκανε λόγο για «ευρωτρικυμία εν κρανίω».

«Δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει όπως δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε με ποιον μιλάμε και σε τι απαντάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια. «Η δουλειά γίνεται σωστά, ας λέει ο κ. Τσίπρας ό,τι θέλει», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το καλοκαίρι θα είναι η καθοριστική καμπή. Εκεί θα αρχίσει η αναστροφή», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.