Με μικρότερο ρυθμό από αυτόν που είχε αρχικά εκτιμηθεί συρρικνώθηκε η οικονομία της Δανίας το δ’ τρίμηνο του 2012, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Δανίας, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους . Η αρχική εκτίμηση αφορούσε συρρίκνωση της τάξης του 0,9%.

Η αναθέωρηση των στοιχείων αποδίδεται, ως έναν βαθμό, και στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο του 2012, σε ετήσια βάση.

«Είναι, πάντως, ευχάριστο το γεγονός ότι η σημερινή αναθεώρηση της μεταβολής του ΑΕΠ [προς τα επάνω] οφείλεται στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει ο οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δανίας, Μπο Σάντμπεργκ.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,6%, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 1%. Τα τελευταία χρόνια, η Δανία προσπαθεί να ανακάμψει από τη φούσκα που είχε εκδηλωθεί στον κλάδο των ακινήτων και η οποία είχε επιφέρει σφοδρό πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.