Νέο αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, έστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
 
Ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε σε αυστηρούς τόνους πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουν τις οικονομικές προοπτικές τους. 

«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα έκτακτα μέτρα θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας».

Την ίδια ώρα ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της προστασίας των ασφαλισμένων καταθέσεων. «Η θέση της ΕΚΤ είναι να μην περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα σχέδια διάσωσης των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά, δεχόμενος ερωτήσεις για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. 

«Ο φόρος στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών πρέπει να μπαίνει μόνο σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις», πρόσθεσε, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ είχε παρουσιάσει πρόταση για την Κύπρο η οποία δεν ενέπλεκε τους ασφαλισμένους καταθέτες. «Η πρόταση για συμμετοχή όλων των καταθετών στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν έξυπνη. Ευτυχώς αναιρέθηκε γρήγορα»,εξήγησε. Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει για τη στήριξη του ευρώ, σε περίπτωση που οι εξελίξεις στην Κύπρο το απαιτήσουν.

Για τη μείωση της ανεργίας οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν το πλαίσιο για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εκτίμησε.

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η πτώση στην πιστωτική επέκταση αντανακλά το υψηλό πιστωτικό ρίσκο και τις αναπροσαρμογές ισολογισμών και έκθεσης, ενώ ανέφερε ότι οι προκλήσεις για την οικονομία εντοπίζονται στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών και στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση.

«Η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική θα βοηθήσει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση και τις καθυστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ και τόνισε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα βοηθήσει την αύξηση των εξαγωγών στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, αυτή σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι αναμένεται αργότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, σχετικά με την απόφαση του δ.σ. της τράπεζας να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία.