Η έρευνα για τις offshore εταιρείες είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν ανακαλύψαμε την πυρηνική βόμβα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μπίσιας δικηγόρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ζυρίχης. Τόνισε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο.

Όπως ανέφερε, οι εξωχώριες εταιρείες έχουν νομική προσωπικότητα και συστήνονται σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι που κατ' αρχήν δεν είναι παράνομο αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε παράνομο όταν γίνεται εργαλείο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Διευκρίνισε ότι ο οικονομικός δικαιούχος μιας offshore εταιρείας αν έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξέρουμε αν φορολογεί νόμιμα στη χώρα του ή εκεί που έχει την έδρα της εταιρείας του, τα κέρδη που αποκομίζει από την offshore.Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής και κυνηγά σταθερά τις εταιρείες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, Έλληνες διαθέτουν εκατόν επτά offshore εταιρείες στις Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική. 

Από τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία, καθώς περίπου 2,5 εκατομμύρια αρχεία από φορολογικούς παραδείσους έφτασαν στα χέρια δημοσιογράφων, προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος τους αφορά Έλληνες και ιδιοκτήτες που προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά.