Την ικανοποίησή του για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων καταθετών σε υπεράκτιους λογαριασμούς εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην αποδόμηση του προβληματικού μοντέλου που υιοθετήθηκε στην Κύπρο, όπως είπε.

«Χαίρομαι για αυτή την έκθεση, η οποία θα εντείνει τις πιέσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στην παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ( ICIJ) για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών.

Στην διεθνή έρευνα «Secrecy for Sale» περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυβερνητικών αξιωματούχων και συγγενών τους, ενώ  σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης περικλείονται και τα ονόματα εκατοντάδων Γερμανών.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε, επίσης, «τρομακτικά επίπονο» εγχείρημα τη συνεργασία όλων των κρατών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις, αλλά είναι τρομακτικά επίπονη η εφαρμογή τους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

«Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε προσθέτοντας ότι μόνο η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων χωρών μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Ακόμη και αν η Γερμανία αποφάσιζε να τηρήσει αυστηρότερη στάση με τους φοροφυγάδες, «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αδικήματα παρά μόνο εάν λάβουμε ενημέρωση... εξαρτόμαστε από τη συνεργασία των άλλων, κυρίως των τραπεζών», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε.

Ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησε την Πέμπτη και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, σε τηλεοπτική εκπομπή. «Οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο είναι ανώφελες, καθώς η απάτη συνεχίζεται αλλού».