Το 10% των μονάδων τους αναμένεται να κλείσουν εντός της δεκαετίας τα διυλιστήρια στην Ευρώπη καθώς η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει σε χαμηλό 19 ετών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ έξι ανώτατων στελεχών διυλιστηρίων της Ευρώπης.

Ειδικότερα, από τις συνολικά 104 μονάδες που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, οι 10 θα κλείσουν οριστικά έως το 2020, από την Γαλλία και την Ιταλία έως και την Τσεχία. 

Η κατανάλωση πετρελαίου μπαίνει στο πέμπτο διαδοχικό έτος συρρίκνωσης υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ενώ τα 2/3 των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων έχασαν χρήματα το 2011, με βάση τα στοιχεία της Essar Energy, ιδιοκτήτριας της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής μονάδας. 

Τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα 7 δις. δολάρια αυτό τον μήνα από το ιστορικό υψηλό των 20 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 
Οι απώλειες επιδεινώνονται αν συνυπολογίσει κανείς τα στοιχεία των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων. Οι περισσότερες μονάδες, πάνω από το 50% των οποίων ιδρύθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσανατολίζονται προς την παραγωγή προϊόντων βενζίνης αν και πλέον το diesel συνιστά το 75% των αναγκών καυσίμων της περιοχής.

 «Καθαρά και μόνο από την σκοπιά της υποχώρησης της ζήτησης στην Ευρώπη, ένα μεγάλο διυλιστήριο ή δύο μικρότερες μονάδες θα πρέπει να κλείνουν κάθε χρόνο», σημείωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο David Wech, διευθύνων σύμβουλος της JBC Energy GmbH που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πετρελαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις. «Και σε αυτό δεν υπολογίζεται καν ο αρνητικός αντίκτυπος από τα περισσότερο ανταγωνιστικά διυλιστήρια που θα αναδύονται σε άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η αύξηση 50% των τελευταίων τριών ετών στις αμερικανικές εξαγωγές diesel σε συνδυασμό με την αναιμική ζήτηση ευρωπαϊκών καυσίμων και την διπλή ύφεση που έχει χτυπήσει την τελευταία πενταετία την ευρωζώνη, έχουν πλήξει τα κέρδη διαφόρων πετρελαϊκών εταιρειών από την Eni SpA (ENI) έως και την Royal Dutch Shell Plc. (RDSA).