«Η κατάσταση στις Ανανεώσιμες Πηγές είναι από κάθε άποψη κρίσιμη και σύντομα  θα γίνει ανεξέλεγκτη», τόνισε ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, διευθυντής συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ  σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με τίτλο «Η Βιωσιμότητα των Επενδύσεων ΑΠΕ: Κρίσιμες Επιλογές».

 

Σημείωσε επίσης ότι  «χρειάζονται άμεσα πρόσθετα διορθωτικά μέτρα» από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ, να αποκατασταθεί η τακτική πληρωμή των παραγωγών και να ανακουφιστεί η αγορά.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των φωτοβολταϊκών, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι πλέον παρατηρείται και στη χώρα μας το φαινόμενο sunset, με συνέπεια, τις ώρες αιχμής, τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν να είναι πλέον τόσο πολλά, ώστε να επηρεάζουν σημαντικά την καμπύλη φορτίου του συστήματος και δημιουργούν προβλήματα ρύθμισης φορτίου/συχνότητας. Αναφορικά με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ κάνουν λόγο για εισροές γύρω στα 1,5 δις. ευρώ φέτος και απαιτήσεις ύψους κοντά στα 2 δις. ευρώ, γεγονός που θα ανεβάσει το σωρευτικό έλλειμμα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση αν δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος, Ε3Μ-Lab, ΕΜΠ και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΕΝΕ, εξέφρασε την απορία του αν πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς Πολιτείας, κάνοντας λόγο για μία σειρά λαϊκιστικών και τυχοδιωκτικών κινήσεων (π.χ. «αγροτικά φωτοβολταϊκά») από πλευράς των διαφόρων κυβερνήσεων που οδήγησαν την αγορά των ΑΠΕ στο σημερινό αδιέξοδο.

Ομιλητές εκ μέρους των φορέων ΑΠΕ ήταν ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Γ.Γ. του ΕΣΗΑΠΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρο του ΣΕΦ, ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΣΜΥΕ και ο κ. Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ. Ακόμη, υπήρξε παρέμβαση από τον κ. Δημήτρη Βαρβιτσιώτη, Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών της εταιρείας φωτοβολταϊκών Solar Cells, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην διαδικασία του fast track και πώς αυτή διευκολύνει αποτελεσματικά την αδειοδοτική διαδικασία. Επιπλέον, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, απηύθηνε το Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης.

Η απογευματινή αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ, σκοπό είχε να υπογραμμίσει την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη πορεία των ΑΠΕ και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων, αλλά και η προστασία του ηλεκτρικού τομέα και των καταναλωτών από υπερβολικές επιβαρύνσεις, σε εναρμόνιση με τις διαφαινόμενες νέες τάσεις στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.