Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για τα άδεια ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.


Οι πληρωμές των συντάξεων των επομένων μηνών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, με τους επικεφαλής του υπουργείου να αναζητούν τρόπους αύξησης των εσόδων. Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου είναι άκρως απογοητευτικά με την πτώση των εσόδων του ΙΚΑ να ξεπερνά το 15% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σύγκριση με το 2011 τα έσοδα του ιδρύματος δίνουν την εικόνα κατάρρευσης, καθώς έχουν μειωθεί κατά 41%. 

Ανάλογη αν όχι και χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, με τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2013 να είναι μειωμένα κατά 2,88%, στα 236 εκατ. ευρώ, από 243 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο δίμηνο του 2012. Σε σχέση δε με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011, η μείωση των εσόδων στον ΟΑΕΕ είναι της τάξης του 38,85% φέτος. 

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος προέρχονται από τους επίσημους πίνακες που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που πρόκειται να έχει η ηγεσία του υπουργείου με την τρόικα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Στα μειωμένα έσοδα του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί και ένα «κρυφό ληξιπρόθεσμο χρέος» που δεν είναι άλλο από την καταβολή των περίπου 150.000 καθυστερούμενων συντάξεων σε ασφαλισμένους που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για να βγει η απόφαση συνταξιοδότησης. 

Την ίδια στιγμή είναι στον αέρα έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων και άλλα 607 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί από τις υψηλότερες ασφαλιστικές κρατήσεις που θα επιβάλλονται σε μισθούς άνω των 2.355 ευρώ. Τα 600 εκατ. ευρώ προορίζονταν για τον ΟΑΕΕ από την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ψηφίστηκε το 2011 αλλά δεν εφαρμόστηκε.