Οι συσκέψεις αλλεπάλληλες στο κυβερνητικό επιτελείο, που προσπαθεί να προετοιμαστεί για το αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργου με τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών.Η αναβολή, εκ μέρους των «τροικανών» της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσε ανησυχία, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη αργά το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μετά και την απόφαση των δανειστών να αναβάλουν τη συνάντησή τους με τον κ. Στουρνάρα.

Συνολική λύση στα ανοιχτά θέματα απαιτεί η τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το μεγάλο «αγκάθι» στη συνεννόηση των δύο πλευρών παραμένει οι απολύσεις από το Δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Ζητούμενο η εκταμίευση των δόσεων Μαρτίου και Απριλίου, ύψους 2,8 και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα, για τις οποίες όπως φαίνεται απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Μαΐου.

Ήδη άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκούν μέχρι και τις 20 Μαΐου γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει και πάλι την τελευταία στιγμή να «τρέξει» τις αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες την αναβολή της σημερινής συνάντησης με το Γιάννη Στουρνάρα ζήτησαν οι ίδιοι οι τροϊκανοί με την αιτίαση ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Νωρίτερα πηγές προσκείμενες του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι η αναβολή της σημερινής συνάντησης έχει καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει την προγραμματισμένη για αύριο το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ. 

Εξάλλου όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.