current views are: 1

7 Απριλίου 2013
Δημοσίευση07:28

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για περισσότερο από δύο ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο έγινε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Δημοσίευση 07:28’
αρθρο-newpost

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για περισσότερο από δύο ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο έγινε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για περισσότερο από δύο ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο έγινε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Παρά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις κατά τη συζήτηση των δύο πλευρών η χρυσή τομή δεν βρέθηκε και έτσι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τον υπουργό Οικονομικών να συναντάνται αυτή την ώρα με την τρόικα.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν η κινητικότητα στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ενιαίος φόρος ακινήτων, η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank από τα οποία εξαρτάται η συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 2,8 και 6 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση η στάση της τρόικας ήταν αμείλικτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης προς την τρόικα  τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα ζητήματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αναμένεται νέα συνάντηση του ιδίου με το επιτελείο της τρόικας το απόγευμα. 

Ο πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιχεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και όσον αφορά στο θέμα του Δημοσίου, σημειώθηκε σύγκλιση στο θέμα των επιόρκων κατα τη φόρμουλα που είχε αρχικά προτείνει η τρόικα, δηλαδή αντικατάσταση όσων επιόρκων ή «κοπανατζήδων» απομακρυνθούν με υπαλλήλους υψηλών προσόντων που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και εκτός του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Σχετική συμφωνία υπήρξε και για τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα που δημιουργείται από τη μεσοσταθμική μείωση κατά 15% σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.

«Aγκάθι» ωστόσο στη συνομιλία των δύο πλευρών παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας μάλιστα πρότειναν την απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων έως το 2014. Ο κ. Σαμαράς έδειξε να μην υποχωρεί στο εν λόγω ζήτημα. Διόλου τυχαία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες το βράδυ τηλεφωνικά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη συζητώντας για τις απολύσεις.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το κρίσιμο θέμα της συγχώνευσης των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank και της ανακεφαλαιοποίησής τους με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς αλλαγές το σχέδιο που είναι ήδη σε εξέλιξη παρά την μικρή καθυστέρηση στην συγκέντρωση των ποσών που απαιτείται από τους ιδιώτες μετόχους. Η κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη στο συγκεκριμένο θέμα και απορρίπτει και την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών αλλά και στην αλλαγή του τρόπου διορισμού της διοίκησης του νέου ομίλου που θα προκύψει. 

Προσέγγιση πάντως με τους δανειστές υπήρξε και στα άλλα ανοικτά θέματα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες αλλά και στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2,7 δις για το 2013-14.
Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας, στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε το οικονομικό επιτελείο για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σε νέα σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών. 

 


σχετικα αρθρα