«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου», αναφέρει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος», διαβεβαιώνει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι έφθασαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών. 

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, με αρκετά μέτωπα να παραμένουν «ανοιχτά». Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε συμφωνία με την πλευρά της τρόικας για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank μετά το θρίλερ των τελευταίων ημερών αλλά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η κυβέρνηση έδειχνε ανυποχώρητη στο deal των δύο τραπεζών, υποχρεώθηκε σε αλλαγή στάσης λόγω των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη συμφωνία επιβλήθηκε από την τρόικα για τεχνικούς λόγους. Η Eurobank γίνεται πλέον ο τέταρτος «κρίκος» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στην εξαγορά άλλων τραπεζών.