Το βράδυ ή το αργότερο αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ακριβές ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, πέραν δηλαδή των 100 χιλιάδων ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου.


Ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις και η εξαίρεση σημαντικού αριθμού κεφαλαίων, που ανεβάζει το ποσοστό του κουρέματος για τους υπόλοιπους καταθέτες, φαίνεται να είναι οι δύο παράγοντες, που θα καθορίσουν το τελικό ύψος της συνεισφοράς των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Παρατηρούνται, ωστόσο, δυσκολίες, που αφορούν στην πολυπλοκότητα του συμψηφισμού δανείων και καταθέσεων, καθώς, επίσης και στο θέμα απορρόφησης της αποκαλούμενης «καλής Λαϊκής Τράπεζας» από την Τράπεζα Κύπρου.
 
Υπενθυμίζεται πως εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, το οποίο
έχει ήδη κλειδώσει, το κενό που υπάρχει αφορά στην τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το τελικό ποσοστό του κουρέματος, επί των ανασφάλιστων καταθέσεων, να μην υπερβαίνει το 50%.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων δύο βδομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο του διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί μεταβατικό εκτελεστικό συμβούλιο και μεταβατικός εκτελεστικός Διευθυντής, οι οποίοι θα οδηγήσουν την Τράπεζα σε γενική συνέλευση, που κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Τότε, η νέα μετοχική βάση της εταιρείας θα κληθεί να εκλέξει την ηγεσία του ομίλου, προκειμένου να χαράξει την περαιτέρω στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγή: sigmalive.com