Η Κομισιόν χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Αυστρία αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητό της, ενώ το Λουξεμβούργο είχε δηλώσει την προηγουμένη έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

"Είναι αδύνατον ένα κράτος - μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα" δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Φορολογία, Αλγκίρντας Σεμέτα.

"Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών" επέμεινε η Τρέινορ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών, "έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. 25 χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν" δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνται, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ, έπειτα από δικαστικά αιτήματα.

Όμως, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε την Κυριακή πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.