Ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των ισπανικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης πιστώσεων Axesor.

Οι 2.564 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κήρυξή τους σε χρεοκοπία, αντιπροσωπεύουν μία αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 45% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2012.

«Οι περισσότερες από τις ισπανικές επιχειρήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες για μία τόσο μεγάλη σε έκταση και χρονική διάρκεια κρίση, παράγοντας που ενδεχομένως θα αποδειχθεί καθοριστικός», υπογράμμισε ο Χαβιέρ Ράμος-Χούστε, επικεφαλής οικονομικών μελετών του οίκου.

Το πάγωμα της παροχής πιστώσεων, τα προβλήματα στη ρευστότητα, η καθυστέρηση στις πληρωμές και η ανεπάρκεια στη διαχείριση των κρίσεων, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων αφότου άρχισε να τίθεται σ’ εφαρμογή στην Ισπανία ο νέος πτωχευτικός νόμος το 2004, προστίθεται στην έκθεση της Axesor.

Περίπου 28.000 επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση, αφότου ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στην Ισπανία.