Έκκληση να περιορίσει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει απηύθυνε στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ο Ρικ Ρίντερ, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street. 

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Ρίντερ, ο οποίος επιβλέπει επενδύσεις διαθεσίμων ύψους 763 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της BlackRock, χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed ως ένα «μεγάλο και αμβλύ σφυρί» που έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στις αγορές και δημιουργεί κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού. 

«Η πολιτική της Fed έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των αποφάσεων για την κατανομή των κεφαλαίων κάθε μορφής σε κάθε επίπεδο της οικονομίας», υποστήριξε ο Ρίντερ. H Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα και ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα - περίπου τα δύο τρίτα των εκδόσεων αυτών των κατηγοριών ομολόγων. 

Ο Ρίντερ κάλεσε τη Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο ύψος των 40 - 45 δισ. δολαρίων το μήνα, ένα επίπεδο που απλώς θα διατηρεί το τρέχον απόθεμα ομολόγων της Fed, και υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει την ευκαιρία να μειώσει τώρα το πρόγραμμα αγορών της. «Η οικονομία είναι σε μία λογικά ισχυρή βάση», παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην ΗΠΑ είναι στο 7,6%, είπε.