Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά των ακινήτων αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από το 2014, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή τους με βάση τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τον Ιούλιο, αναμένεται να συνταχθεί πόρισμα από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συστήσει το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, με τις νέες αντικειμενικές να ανακοινώνονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. 

Το οικονομικό επιτελείο, αποφάσισε να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφού η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας και έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο.

Ωστόσο, δεδομένο ότι αργεί ακόμα η δημιουργία μιας αξιόπιστης «Τράπεζας Πληροφοριών» και η καταγραφή σε αυτήν ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικώνκ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή να ετοιμαστεί άμεσα, εντός τριμήνου, μία βάση τιμών, που θα στηρίζεται στο εξής πλαίσιο:

- Αναγωγή και μετατροπή των τιμών που είχαν συλλέξει το 2005 οι αρμόδιες Επιτροπές, σε σημερινές. Σημειώνεται ότι το 2005 ήταν τα τελευταία πρωτογενή στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Οικονομικών.

- Αναγωγή των τιμών που παρήγαγε το υπουργείο, ομογενοποιώντας συνολικά στην Επικράτεια τις τιμές που παρήγαγαν οι Επιτροπές του έτους 2005.

- Αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία Επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής.

- Σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης (ΤΖ).

Κατόπιν τούτων, θα ακολουθήσει έλεγχος των τιμών που θα προκύψουν (με αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

Σύμφωνα με το protothema.gr, μετά την ολοκλήρωση του έργου της σε τρεις μήνες, η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό Οικονομικών. Στα μέλη της Επιτροπής δεν οφείλεται για τη συμμετοχή τους σε αυτήν οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση.