current views are: 1

10 Απριλίου 2013
Δημοσίευση05:34

Σφίγγει ο κλοιός για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Ισχυρές πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Δημοσίευση 05:34’
αρθρο-newpost

Ισχυρές πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Ισχυρές πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε την Τρίτη στην ανάκληση του έμπιστου και έμπειρου συνεργάτη του διοικητή, του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη, που έγινε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, τερματίζεται, γιατί κρίθηκε ότι δεν υφίστανται «έκτακτες συνθήκες, ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης».

Ο κ. Δημητριάδης, που διορίστηκε πριν ένα σχεδόν χρόνο από τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, δέχεται από την πρώτη μέρα του διορισμού του αμφισβήτηση από ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τις τελευταίες βδομάδες σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα ζητούν να παραιτηθεί, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την έκτακτη ρευστότητα 9,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσε η Λαϊκή, για τη μεταφορά της στην Τράπεζα Κύπρου και για τα εξοντωτικά – για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών – διατάγματα που εκδόθηκαν.

Ο ίδιος ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά πριν από λίγες μέρες, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Δημητριάδης δέχεται πυρά και από τη νομοθετική εξουσία, μετά τις 19 Μαρτίου, όταν η Βουλή καταψήφισε ένα πολύ πιο ήπιο «κούρεμα» καταθέσεων, παρά τις προειδοποιήσεις του διοικητή ότι δεν υπήρχαν καλύτερες επιλογές.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνέλθουν σήμερα στη Βουλή, για να συζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την έναρξη διαδικασίας σε βάρος του διοικητή. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θεωρούν ότι κακώς ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τους ακριβείς όρους εντολής των Alvarez & Marsal.

Ο νόμος περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών 1985 – ενοποιητικός του 1993, προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Βουλή διαπιστώσει ότι κατατέθηκαν παραπλανητικά στοιχεία στο κοινοβούλιο, τότε έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στον διορισμό εξεταστικής επιτροπής.

Το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. «Πόρτα εξόδου για διοικητή» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», «Η βουλή “κουρεύει” σήμερα το διοικητή» του «Πολίτη», «Πυρά από όλους δέχεται ο διοικητής» γράφει η «Σημερινή» και «Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη» αναφέρει η «Αλήθεια».


σχετικα αρθρα