Ξεκίνησε χθες η παρουσίαση στους υποψήφιους επενδυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων και του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)  στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Οι παρουσιάσεις που ξεκίνησαν χθες θα συνεχιστούν μέχρι μεθαύριο Πέμπτη προς τις εταιρείες και κοινοπραξίες της Socar, της Sintez και της ΓΕΚ Τέρνα - PPF, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Γιώργο Παπαρσένο.

Τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηκαν το 2012 σε 88,7 εκατ. ευρώ, από 86,1 εκατ. ευρώ το 2011 και 22,5 εκατ. ευρώ το 2009.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή δεκαετία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, μέσω της κατασκευής τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης και της αύξησης της παροχετευτικής ικανότητας προς το δίκτυο, την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε περιοχές όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος, καθώς και τη λειτουργία του Σταθμού της Νέας Μεσημβρίας που επιτρέπει την εισροή μεγαλυτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη χώρα από τα σημεία εισόδου στα Ελληνοβουλγαρικά και Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επισημαίνονται ακόμη οι προοπτικές συνεργασίας στη λειτουργία και συντήρηση αγωγών φυσικού αερίου και τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Αερίου, που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές καθώς και η προοπτική δημιουργίας αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της νότιας Καβάλας.