Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας μειώθηκε το μήνα Φεβρουάριο κατά 6,5% σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρηση 4,9% που σημείωσε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

 

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η μείωση το Φεβρουάριο ήταν μεγαλύτερη από τη μέση εκτίμηση (4,9%) που είχαν κάνει οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα του πρακτορείου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος εκτίμησε χθες ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% έως 0,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, λιγότερο σε σχέση με τη μείωση κατά 0,8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει τη σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά διατηρεί την πρόβλεψή της για ύφεση 1,5% για το σύνολο του έτους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιδιώκει να δοθεί περισσότερος χρόνος από την ΕΕ για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και αντίστοιχο ως ποσοστό του ΑΕΠ με αυτό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Ραχόι ανησυχεί ότι η ύφεση στην οικονομία της χώρας μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά τη λήψη πέρυσι των σκληρότερων μέτρων λιτότητας στη δημοκρατική ιστορία της.