Με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ, η Κύπρος συμφώνησε να πωλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού, ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στην δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με μια αποτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Λευκωσίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στο κείμενο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισεκ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει 9 δισεκ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1 δισεκ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Ακόμα το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Την ίδια ώρα το χρέος ως λόγος επί του ΑΕΠ της θα φτάσει το 126%, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το έλλειμμα της Κύπρου θα είναι —πάντα κατά τις προβλέψεις του εγγράφου— 6%, 7,9% το 2014, 5,7% το 2015 και 2,5% το 2016.

Διαψεύδει η ΚΤΚ

Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος είναι έτοιμη να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσει μέρος του προγράμματος διάσωσής της, εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το θέμα του χρυσού και η ενδεχόμενη πώληση του έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό.