Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τρόικας αφού μετά την εξάωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διαπραγμαγματεύσεις. Νέα σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής, αλλά θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θα συνεχιστούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία η μαραθώνια συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ερωτηθείς για τις εμπλοκές που υπάρχουν, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι εμπλοκές είναι για να λύνονται». Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή του Γιάννη Στουρνάρα από το Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο δεν θα λάβει απόφαση για την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα  την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα.

«Οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ερωτηθείς για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν θα αποφασιστεί στο μεθαυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι είτε η Ομάδα Εργασίας, είτε οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

«Αγκάθι» παραμένει το δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ενώ, ακόμη 12.500 αποχωρήσεις να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2014.

'Αλλο ανοικτό ζήτημα είναι η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει έως 48 δόσεις για την αποπληρωμή, με δύο, όμως, σημαντικούς «αστερίσκους», που περιορίζουν το τελικό όφελος. Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να έχει η «ύστατη ευκαιρία» αναδρομική ισχύ από την 1/1/2013, αλλά ο αριθμός των δόσεων να μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να αφορά η νέα ρύθμιση μόνον τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/12. Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, οι υπόχρεοι θα υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση», στην οποία θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 δόσεις. Για τον «νέο φόρο», που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), η τρόικα ζητεί να υπάρξουν «πειστικά ισοδύναμα μέτρα» για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10%- 15%.