ην ξεκάθαρη τοποθέτηση της αυστριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία για καταθέτες από το εξωτερικό που διατηρούν λογαριασμό στην Αυστρία θα διαβιβάζονται μελλοντικά στις χώρες τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση φορολογικής απάτης, επανέλαβε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έστεραϊχ».

Ο Φάιμαν διευκρίνισε πως για τους αυστριακούς υπηκόους ισχύει ως έχει το τραπεζικό απόρρητο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα δηλώνονται μόνο αλλοδαποί».

Κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό απόρρητο για αυστριακούς πολίτες, θέλει μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν χρήματα στην Αυστρία και ως εκ τούτου υποστηρίζει πως θα πρέπει να λήξει ο «συναγερμός» και να διαμηνυθεί στους Αυστριακούς πως το τραπεζικό απόρρητο παραμένει.

Μάλιστα θεωρεί πως το τραπεζικό απόρρητο θα διατηρηθεί ακόμη για αρκετό καιρό στην Αυστρία καθώς, όπως τονίζει, μία άρση του είναι δυνατή μόνο με πλειοψηφία δύο τρίτων στην αυστριακή Βουλή και κάτι τέτοιο εκτιμά πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρει πως στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η χώρα του θα επιδείξει εποικοδομητική στάση γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την εντύπωση πως είναι φορολογικός παράδεισος και συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ αποφασιστικότερο να δράσει επιτέλους και η ΕΕ κατά της διεθνούς φορολογικής απάτης».

Κατά τον Φάιμαν, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν βρίσκεται στο τραπεζικό απόρρητο, αλλά σε εκείνους που βοηθούν στο να κρύβονται δισεκατομμύρια ενώ ζητεί «να ειπωθούν τα πράγματα ξεκάθαρα» απέναντι στους Βρετανούς οι οποίοι, όπως καταγγέλλει, με τα Trusts και με τα νησιά της Μάγχης αποτελούν έναν παράδεισο για φοροφυγάδες.

Οι φορολογικοί παράδεισοι θα πρέπει να διωχθούν και η Αυστρία στέλνει το μήνυμα πως διώκει σκληρά τους φοροαπατεώνες, καταλήγει ο αυστριακός καγκελάριος.