Την ικανοποίησή της για την κύρωση από τη Βουλή της διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TransAdriaticPipeline (TAP) εκφράζει με αποψινή ανακοίνωση η Κοινοπραξία του έργου.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνει, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο του TAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίησή του. Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (HostGovernmentAgreement) με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία που καθορίζει παραμέτρους όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.

Η υλοποίηση του αγωγού εξαρτάται από την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν ως προς τον αγωγό που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο με σκοπό τη διαμετακόμισή του στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο..

Εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας.